Přihlásit seRozcestník blogůChci také blog      
záhlaví

Slon africký

Slon africký je sice největší a nejsilnější, ale také nejdobromyslnější suchozemský savec. Žije v rodinných skupinách. I když je slon africký zvířetem savan, je dost přizpůsobivý, aby mohl žít v nejrůznějších oblastech jižně od Sahary. Zůstává však vždy jen tam, kde je v blízkosti zdroj pitné vody a "koupaliště". Samci jsou vysocí až 3 m, samicde jsou menší. Samci váží až 6 tun,samice až 4 tuny. Rozmnožují se po celý rok. Samice je březí 22 měsíců. Většinou mají 1 mládě. Žijí společensky v rodinných skupinách. Živí se výhradně rostlinami- tráva, listy stromů, plody, drobné větve. Sloni žijí asi 7O let.

Důležité znaky slona afrického

Uši- používá je jako vějíř, který slouží k ochlazování těla proudem vzduchu

Chobot- používá k dýchání, čichání, pití a "sprchování", ale také k podávání potravy, především větví, které rostou vysoko nad zemí

Nohy- na spodní straně jsou mekké a vyplněné rosolovitým polštářem, takže se i přes svoji velkou hmotnost může pohybova skoro nehlučně

Zuby- jen 4 jsou funkčn, asi 30 cm dlouhé, každý se nachází v jedné polovinně čelisti. Až 6 krát mohou být onoveny a znovu vrůst

Kly-  jsou to prodloužené špičáky, kter dorůstají po celou dobu života.

Více o slonovi ZDE a ZDE.


Autor: prirodnik | Datum zveřejnění: 28. 01. 2015 - 20:49 | Rubrika: Savci





Komentáře

Lucka | 28. 01. 2015 - 21:30:28 | web | Reagovat


Přidat komentář

Zbývá 1000 znaků.