Přihlásit seRozcestník blogůChci také blog      
záhlaví

Medvěd lední

Hrozivě působící medvěd lední je spolu s medvědem kodiakem a medvědem kamčatským třetí největší suchozemskou šelmou na světě. Žlutobílou barvou srsti se dokonale přizpůsobuje svému okolí. Medvědi lední jsou pro život v ledových pustinách výborně vybaveni.Jsou neuvěřitelně silní a mrštní a na svých lehce ohnutých končetinách s osrstěnými chodidly se pomalým, vytrvalým a jistým krokem vydávají na velké vzdálenosti. Jsou vysocí 1,5 m v kohoutku. Délku těla mají až 2,5 metrů. Samci váží 400-600 kg a samice 300-400 kg. Páří se od konce března do začátku června. Samice jsou březí 7-8 měsíců. Rodí se obvykle 2 mláďata. Žijí samotářsky, občas ve skupinkách u potravy. Živí se rybami, tuleni, mršinami ale i rostlinami. Vysktují se na jížním okraji arktického ledového pásma, v Grónsku na pobřeží Severní Ameriky a Severní Asie.

Mají obzvlášť vyvinutý čich, jsou schopni větřit mrtvou velrybu na vzdálenost až 30 km a doupata tuleňů najdou i když leží  více než 1 metr hluboko pod sněhem. Jejich černý čenich jde  vidět až na vzdálenost 10 km, proto si o při lovu zakrývají tlapamy aby nebyl předčasně zpozorován kořistí. Pokud je donucen okolnostmi, je schopen běžet rychlostí až 40 km/h, ale takový běh ho velmy rychle vyčerpá, obvyklá rychlost je 3-6 a půl km/h.


Autor: prirodnik | Datum zveřejnění: 27. 01. 2015 - 17:25 | Rubrika: Savci





Komentáře

Přidat komentář

Zbývá 1000 znaků.