Přihlásit seRozcestník blogůChci také blog      
záhlaví

Klokan rudý

Klokan rudý žije pouze v Austrálii. Přestože je největší z vačnatců, živí se pouze trávou a větvičkami. Stojící samec klokana rudého je velký jako dospělý člověk. Je to jediný klokan který má načervenalou srst. Samice a mláďata tohoto druhu mají srst spíše modravě šedou. Skákající klokani rudí mají jen málo přirozených nepřátel. Samci mohou vážit až 90 kg a samice až 30 kg. Jsou aktivní hlavně v noci. Dožívají se 12-18 let, v zajetí se mohou dožít až 25 let. 

Klokan může člověku jedinou ranou svích silných zadních nohou, vybavených ostrými drápy, rozpárat břicho.A tak proto aby byl chráněn během vzájemných soubojů, má na břiše obzvláště tvrdou kůži. Klokan rudý muže při svích skocích dosáhnout rychlosti až 65 km za hodinu.Podle některých ůdajů mu byly naměřeny skoky dlouhé až 12 metrů. Pro klokany rudé mají Australané zcela zvláštní terminologii - dospělí samci jsou pro ně „boomers” nebo „bucks” tedy „kozli” , samice jsou  „blue does” neboli „modré zaječice” , nedospělé samice jsou „blue flyers” tedy „modré létavky” a mláďata „joeys”  „pepíci”.


Autor: prirodnik | Datum zveřejnění: 11. 01. 2015 - 21:19 | Rubrika: Savci





Komentáře

prirodnik | 11. 01. 2015 - 21:30:24 | web | Reagovat


Přidat komentář

Zbývá 1000 znaků.