Přihlásit seRozcestník blogůChci také blog      
záhlaví

Koala

Koala žije vysoko v korunách blahovičníků-eukaliptů. Je sice přísně chráněný,ale zároveň neustále i velmi ohrožený při požárech které každoročně ničí jeho přirozené životní prostředí. Slovo koala znamená v překladu totéž jako "ten, který nikdy nepije"Koala má také na předních tlapkách o jeden prst navíc "druhý palec". Koaly jsou velké přibližně 60-80 cm. Samci váží až 11 a samice 8 kg. Koaly žijící na severu jsou menší, než ty na jihu. Žijí velmi samotářsky.  Koaly se dožívají 15 až 20 let. Příbuzní koaly jsou například kuskusové, vakoplchové nebo klokani stromoví. Koaly mají většinou jen jedno mládě. Koaly mají lícní kapsy, do kterých si ukládají blahovičníkové listy.  Mají vytvořený trávící systém přímající pouze listy blahovičníku. V jihovýchodní Austrálii se na konci léta blahovičník stává jedovatým, listy po určitou dobu obsahují kyanovodík. Kdyby se eukalipt nestal na určitou dobu jedovatým, koalové by na něm snědli i posední lísteček a strom by shynul. Koala spořádá až kilogram listů z blahovičníků denně. Koala vůbec  nepije, tekutinu získává z blahovičníkových listů. Koala silně voní pižmem a eukalyptem.Je pravděpodobné, že tento pach odpuzuje moly a jiné škůdce před tím, aby se uhnízdily v jeho kožichu. je to výborný plavec. Novorozený koala je velký asi jako fazole a váží 0,3 g. Jeho zadní nožičky ještě nejsou vytvořeny, ale přední končetiny a drápy jsou již dobře patrné. Matka slinami vylíže cestu, kterou se mládě doškrábe do jejího vaku.      

 

 

 

 


Autor: prirodnik | Datum zveřejnění: 11. 01. 2015 - 16:17 | Rubrika: Savci





Komentáře

Přidat komentář

Zbývá 1000 znaků.