Přihlásit seRozcestník blogůChci také blog      
záhlaví

Kotul veverovitý

Jsou to menší opice, pro které jsou charakteristicé blízko posazené oči a hustě osrstěný a nechápavý ocas . Zbarvení je zelené nebo zelenošedé, nohy jsou žluté až oranžovo-žluté. Hlava je zbarvena stejně jako hřbet. Vyskytují se v řídkých lesích, na březích řek a palmových i banánových plantážích. Naopak nemají rádi velmi husté a rozlehlé pralesy. Jejich potrava je smíšená. Najdeme v ní ovoce, zeleninu, pupeny, semena, květy, listy, hmyz i drobné hlodavce. Jsou to velmi společenská zvířata a jejich tlupy může tvořit až 100 jedinců. Březost trvá 152 – 172 dní. Rodí se 1 mládě, které matka zprvu nosí na hrudi, později na hřbetě.

Zajímavosti

  • Mozek kotula je k poměru tělsné hmotnosti zhruba dvakrát větší než u člověka.
  • Nemají rádi příliš vlhkou a šťavnatou potravu, pokud ji dostanou, tak ji vysoušejí koncem ocasu.
  • Byli prvními primáty v kosmu.

 


Autor: prirodnik | Datum zveřejnění: 5. 06. 2015 - 14:28 | Rubrika: Savci





Komentáře

Přidat komentář

Zbývá 1000 znaků.