Přihlásit seRozcestník blogůChci také blog      
záhlaví

Jaguár

Jaguár se největší kočkou Jižní a Střední Ameriky. Ve volné přírodě se dnes vyskytuje jen velmy vzácně. Je to důsledek obliby atraktivní jaguáří kožešiny, pro kterou byl v minulosti loven. Jaguár obývá rozmannitá životní prostředí, od tropických pralesů úřes travnaté pampy až po husté rákosniny a křovinaté porosty mořských břehů. vyskytuje se dokonce i v takových otevřených oblastech, kde pro něj tráva a skaliska tvoří dostatečný úkryt pro úspěšný lov. Černému jaguárovi se říká panter, stejně jako u leoparda.

Zajímavosti

  • Z pěti druhů velkých koček se v zajetí relativně snadno kříží mezi sebou lev, tygr, levhart a sněžný levhart. Jaguár se ale kříží jen se lvem.
  • Z velkých koček je to právě jaguár, který nejraději loví ve vodě.
  • Amazonští indiáni vyprávějí, že jaguáři vycházejí z pralesa, aby si hráli s malými dětmi.


Autor: prirodnik | Datum zveřejnění: 14. 02. 2015 - 11:08 | Rubrika: Savci





Komentáře

Přidat komentář

Zbývá 1000 znaků.