Přihlásit seRozcestník blogůChci také blog      
záhlaví

Ježek západní

Ježek patří mezi nejznámější hmyzožravce. V dospělosti měří 22 až 28 centimetrů. V přírodě se ježci dožívají nejvíce 7 let. Hřbetní strana těla a boky zvířete jsou chráněny několika tisíci tvrdých a ostrých bodlin. Loví převážně v noci různý hmyz, hady, žáby, drobné obratlovce a požírá také ptačí vajíčka. Je odolný vůči různým živočišným jedům a loví i živočichy, kterých si jiní predátoři nevšímají. 

Ježci zimují v doupatech vystlaných suchými rostlinami. Během zimního spánku nepřijímají potravu a jejich životní funkce se zpomalují. Ježci žijí samotářsky.

Rozmnožují se od dubna do července. Samice vrhá do teplého hnízda vystlaného suchou trávou 7 až 10 mláďat. Ježek západní je původní obyvatel listnatých a smíšených lesů, dnes se s ním však můžeme setkat i v otevřené bezlesé krajině a v přímé blízkosti lidských obydlí.


Autor: oprirode | Datum zveřejnění: 7. 10. 2015 - 18:20 | Rubrika: Savci





Komentáře

Přidat komentář

Zbývá 1000 znaků.