Přihlásit seRozcestník blogůChci také blog      
záhlaví

Ondatra pižmová

Ondatra pižmová je náš největší hraboš, původně ze Severní Ameriky. Je velká až 40 centimetrů a dlouhý plochý ocas až 30 centimetrů. Ondatra obývá břehy stojatých vod a líně tekoucí vody. Dobře plave a potápí se. Do bořehu si vyhrabává až 10 metrů dlouhou noru ukončenou hnízdem vystlaným různými travinami a větvemi. Někdy si staví hnízda na vodní hladině z vodních rostlin. Ondatry se živí převážně vodními rostlinami, jen někdy mršinami ryb. Aktivní jsou převážně za šera nebo v noci. Rozmnožují se od dubna a mohou mít až 4 vrhy ročně. Samice má ve vrhu 5 až 9 mláďat. Žijí většinou v párech. Ondatra je pro cennou kožešinu zařazena mezi lovné druhy zvěře.


Autor: oprirode | Datum zveřejnění: 10. 01. 2015 - 16:47 | Rubrika: Savci





Komentáře

Přidat komentář

Zbývá 1000 znaků.