Přihlásit seRozcestník blogůChci také blog      
záhlaví

Liška obecná

Liška je běžná od nížin do hor, nevyhýbá se ani místům osídleným nebo výrazně ovlivněným člověkem. Je aktivní hlavně za soumraku a v noci, přes den odpočívá většinou v některé ze svých nor, které má rozmístěné na svém loveckém teritoriu. Liška obecná má srst většinou rezavou, kromě bílé dolní části těla a konce ocasu (květ). Tělo má dlouhé až 90 centimetrů, huňatý ocas až 50 centimetrů a váží nejvíce okolo 10 kg. Živí se převážně drobnými hlodavci, měkkýši, hmyzem a požírá také různé lesní plody. V menší míře, především při nedostatku obvyklé potravy či při zajišťování mláďat loví drobnou užitkovou zvěř. Lišky se při páření ozývají táhlým štěkotem, tzv. skolením. Páří se od ledna do března, samice po 52 až 53 dnech březosti vrhá v noře 3 až 10 liščat. Liška je zařazena mezi lovnou zvěř s celoroční dobou lovu.


Autor: oprirode | Datum zveřejnění: 2. 05. 2015 - 13:45 | Rubrika: Savci





Komentáře

Přidat komentář

Zbývá 1000 znaků.