Přihlásit seRozcestník blogůChci také blog      
záhlaví

Veverka obecná

Veverka obecná je velká asi 28 centimetrů a ocas má dlouhý kolem 20 centimetrů. Typickým znakem je dlouhý huňatý ocas který používá k vyvažování a při skákání jako padák. Veverky mohou být zbarveny různě. Rezavé nebo skořicové jsou především v nížnách a tmavě hnědé, šedé až do černa jsou v jehličnatých lesích spíše ve výšinách. Veverky žijí hlavně v lesích ale i zahradách a parcích. Obývají koruny stromů a staví si hnízda z listí a větviček a ve skulinách stromů ale někdy i ve starých ptačích hnízdech. Páří se od března do září, ve vhodných podmínkách mohou mít až tři vrhy. Samice je březí až 40 dní, ve vrhu má 3 až 7 mláďat. Veverky jsou ze zákona chráněny a  patří mezi ohrožené druhy.  

 


Autor: oprirode | Datum zveřejnění: 7. 01. 2015 - 21:16 | Rubrika: Savci





Komentáře

harry potter | 28. 11. 2017 - 9:31:03 | Reagovat


Přidat komentář

Zbývá 1000 znaků.