Přihlásit seRozcestník blogůChci také blog      
záhlaví

Výr velký

Výr velký je naše největší sova. Dosahuje velikosti 60 až 75 centimetrů. Typckým znakem jsou až 9 cm velká pérová ouška. Vyskytují se především na zalesněných skalnatých svazích, v opuštěných lomech, v lesích blízko luk a šude tam, kde je dostatek ůkrytů a zároveň možnost lovit. Duhovka oka dospělých je především oranžová. Ve dne se ukrývá ve stromech a v noci vylétává lovit. Při lovu se orientuje hlavně sluchem. Živí se hlavně myšmi, větším hmyzem, výjmečně obojživelníky a obratlovci do velikosti zajíce. Samice snáší 2 až 3 vejce. Výr patří mezi ohrožené druhy.


Autor: oprirode | Datum zveřejnění: 7. 01. 2015 - 19:17 | Rubrika: Ptáci





Komentáře

Přidat komentář

Zbývá 1000 znaků.