Přihlásit seRozcestník blogůChci také blog      
záhlaví

Mléčná čokoládová hmota

Modelovací čokoládová hmota

30g vody  a 30 g cukru krystal  chvilku povařit ( má to mít teplotu 102 °C) ale  není potřeba to přesně měřit - prostě chvilku povařit, pak odstavit z ohně a přidat 100 g  glukozového  sirupu ( nebo pšeničný, kukuřičný -jaký kdo používá) a rozmíchat  a nechat zchladnout na teplotu kolem 40 °C - ( nepálí  na ruku)

300g tmavé  čokolády ( já používám polevu Master Martini - prodávají Malátkovi) rozehřát  opatrně  taky na teplotu kolem 40°C (já rozehřívám v hrnci na mléko , nebo v MW opatrně po vteřinách a promíchávám )

Cukerný rozvar vliji do čokolády a míchám, dokud se pěkně  nespojí a neodděluje se od hrnce. Tuto hmotu vyliji na mikrotenovou folii na pracovní plochu a nechám asi tak 1/2 hodiny prochladnout a poté propracuji a podle potřeby  nechám ještě zatuhnout. Skladuji  v mikrotenovém sáčku při pokojové teplotě a před použitím  znovu propracuju v ruce a pak tvořím růže nebo lístečky  atd.

Na bílou čokoládu se  musí dát poloviční dávka sirupu, aby to nebylo moc řídké a dalo se s tím pracovat

Časem jsem dospěla u bílé k tomuto postupu :

Bílá modelovací čokoláda

na 500g bílé čokolády  dám podle stejného postupu jako u tmavé  dám 30g vody +30g cukru a 100g glukózového sirupu a stejným způsobem  udělám hmotu. Znovu ji zahřeju až je víc teplá asi 50-60°C Jen odhaduju tu teplotu (proste je teplá na ruku) a míchám, on se začne vylučovat tuk a ten z misky slévám (minule jsem to zvážila a bylo ho 100g)  výslednou hmotu nechám trochu prochladnout a  prohnětu ještě za tepla, aby se nevytvořily hrudky z tuku  a pak nechám v mikrotenovém sáčku  při pokojové teplotě zchladnout (za 1/2 hodiny je to) a nakonec znovu propracuji

 

není to můj recept, našla jsem ho  na FB 


Autor: nejzinternetu | Datum zveřejnění: 9. 05. 2015 - 11:07 | Rubrika: Marcipán





Komentáře

ja | 9. 05. 2015 - 22:45:10 | web | Reagovat

Ahoj, tahle tvoje hmota se mi líbí, pokusím se ji také vytvořit
ale nevím jestli se mi povede, snad jo


Přidat komentář

Zbývá 1000 znaků.