Přihlásit seRozcestník blogůChci také blog      
záhlaví

CHLÉB Z KVÁSKU

Večer si dám do mísy 150 g celozrnné mouky žitné + 150 ml kefíru vlažného a 1 PL kvásku z lednice. Přikryji igelitovým sáčkem a nechám 10 - 12 hodin na kuchyňské lince stát ( tedy do druhého dne).

Druhý den odeberu 1 PL rozjetého kvásku a dám do sklenice, uzavřu víčkem - to dáme do lednice.

Zbylý kvásek dám do mísi od mixéru, přidám 350 g chlebové mouky, 100 g špaldové mouky, 100 hladké pšeničné mouky, 2 ČL soli, kmín podle chuti, vlahou vodu 200 ml ( špíše podle potřeby, každá mouka pije vodu jinak).

Zapneme mixér a necháme pracovat 15 - 20 minut. Těsto se nesmí lepit, (přidáme vodu nebo mouku podle potřeby). Vypneme a těsto přendáme do vymaštěné misky olejem. Zakryjeme sáčkem a necháme 2 hodiny, odpočívat.

Po dvou hodinách si přendáme těsto na vál nebo linku a propracujeme. Zpracujeme do bochánku a dáme do ošatky vysypané moukou ( já si dám utěrku tu posypu moukou a dám těsto) kynout na 2 hodiny.

Na plech si dáme pečící papír a rozpálíme trouby na 240 °C s hrnekčem vody v troubě. Chleba vyklopíme na plech, trochu rozprašovačem mokropíme chleba ašup s ním to trouby. Pečeme 20 minut na 240°C, poté troubu otevřeme a snížíme na 190 °C a dopečeme. HLÍDÁME. Chleba, když obrátíme vzhůru nohama a poťukáme, tak zvoní ( duní ). Déme na kuchyňskou mřížku a necháme úplně vychladnout.

 

Více o chlebu a kvásku se dozvíte na stránkách " PEKÁRNOMÁNIE" a na fb jsou různé skupiny o pečení domácího chleba, pečiva.

P4190004P4190006P4190001

Autor: janatkablog | Datum zveřejnění: 19. 04. 2017 - 20:10 | Rubrika: chleba
s obrázky





Komentáře

Přidat komentář

Zbývá 1000 znaků.