Přihlásit seRozcestník blogůChci také blog      
záhlaví

TOASTOVÝ CHLEBA S TANGZHONGEM A OMLÁDKEM

Tangzhong:
210 g vody
50 g hladké mouky

Omládek:
150 g hladké mouky
10 g droždí
1 lžička medu
120 ml vlažného podmáslí

300 g hladké mouky
3 lžíce olivového oleje
12 g soli

1. Připravte si tangzhong - mouku rozmíchejte se studenou vodou, dejte na plotnu a až směs zahoustne, lehce zprůhlední a bude jako lepidlo na tapety, odstavte a nechte úplně vychladnout.
2. Dejte si kynout omládek - smíchejte vlažné podmáslí s medem a rozdrobeným droždím, nechte rozpustit a pak vmíchejte mouku. Nechte hodinku, hodinku a půl vykynout.
3. Nejlépe v robotu nebo pekárně umíchejte těsto - zbývajících 300 g mouky promíchejte se solí a olejem, přidejte omládek a tangzhong a nechte zpracovat v relativně pevné těsto. Nepanikařte, nejdříve to vypadá, že z toho těsto nikdy nebude, tangzhong je ale zrádný, a postupně pomůže vypracovat těsto v pohodě. Kdyby bylo až moc pevné (přece jen každá mouka saje jinak), krupněte ještě trochu podmáslí nebo vody.
4. Mísu s těstem vložte do igelitky a nechte zhruba hodinku kynout. Vymažte si formu na chleba máslem. Těsto vyklopte na vál, já ani nepomoučňuju, těsto je hezky pevné a odlepí se samo.
5. Válečkem těsto trochu rozválejte do něčeho, co vidíte, že by moc chtělo být obdélníkem. Smotejte do jednoho olbřímího rohlíku, strany trochu zarolujte dovnitř a uložte hajat do formy. Formu dejte zase do igelitky a nechte hodinku, hodinku a půl kynout na lince, v lince, pod linkou, kdekoliv venku, nebo přes noc v lednici.
6. Mezitím si rozpalte troubu na 230°C. Nechte asi půl hodinky rozhajcovat, svařte si asi 100 ml vody, vložte chleba do trouby (bez igelitky, kdyby to šlo), zapařte vodou a rychle troubu zavřete.
7. Pečte na 230°C asi 10 minut, vyvětrejte troubu, teplotu snižte na 200°C a dopékejte dalších 35 minut s tím, že po cca 20 minutách pečení chleba vyklopíte z formy a necháte péct nahatý.

P3010122P3010124

Autor: janatkablog | Datum zveřejnění: 18. 04. 2017 - 22:05 | Rubrika: chleba
s obrázky





Komentáře

Přidat komentář

Zbývá 1000 znaků.