Přihlásit seRozcestník blogůChci také blog      
záhlaví

FRANCOUZSKÉ MLÉČNÉ HOUSTIČKY

100 ml mléka
1 lžička medu
150 g hladké mouky
1/2 kostky droždí (cca 20 g)
za jednu hodinu k tomuto základu přidejte

80 ml mléka
1 vejce
100 g cukru moučka
100 g másla
špetku soli
cca 300 g hladké mouky

 

Ve větší míse si smíchejte 100 ml mléka, med, 150 g hladké mouky a půl kostky rozdrobeného droždí. Vymíchejte hladké těsto. To nechejte přikryté odpočívat hodinu na teplém místě. Já celou mísu zabalím do velkého mikrotenového sáčku (původně sáčky do koše).

Po hodině kynutí přidejte zbytek surovin. Máslo použijte rozpuštěné a vychlazené. Mělo by vám vzniknout hladké, nelepivé těsto, které opět necháte hodinu kynout. Kdo má pekárnu na chleba, může použít program TĚSTO, dvakrát po sobě a nechat si těsto pohodlně vykynout i umíchat v pekárně.

Vykynuté těsto rozdělte na 20 dílků. Z těch uválejte na pomoučeném vále malé úzké housky, které můžete ještě shora dvakrát naříznout žiletkou, aby vypadaly opravdu jako francouzské „pain au lait“, ve kterých zářezy většinou bývají. Já jsem řezala, řezala, ale těsto extrémně kynulo, takže se mi zářezy téměř ztratily.

Připravené housky dejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete vodou nebo rozšlehaným žloutkem, jak chcete. Já jsem je následně ještě lehce přecukrovala, takže jsem použila pouze vodu.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 15 minut. Houstičky však při pečení hlídejte a teplotu s délkou pečení přizpůsobte vaší troubě. Barva hotových housek by měla být světlá.

Nechejte úplně vychladnout a podávejte nasladko – na snídani, svačinu, večeři nebo jen tak k dobré kávě.

P4180028P4180021P4180026

Autor: janatkablog | Datum zveřejnění: 18. 04. 2017 - 17:52 | Rubrika: pečivo
s obrázky





Komentáře

Přidat komentář

Zbývá 1000 znaků.