Přihlásit seRozcestník blogůChci také blog      
záhlaví

KOPROVÁ OMÁČKA S KARAMELOVÝM ZÁKLADEM

500 ml hovězího vývaru, 300 ml smetany pokojové teploty, 200 ml mléka, svazek kopru, sůl, pepř, silnější plátek másla, 2-3 PL cukru, 4 PL octa, mouka na zahuštění (cca 2-3 PL) V hrnci rozehřejeme plátek másla, zasypeme třemi lžícemi cukru, necháme rozpustit (pozor na zhnědnutí, karamel má tendenci zhořknout) a přidáme ocet.Necháme odpařit a přilijeme studený vývar s mlékem, ve kterém jsme rozmíchali hladkou mouku. Metličkou stále prošleháváme, ab ...

číst dále...

ŽLOUTKOVÉ ŘEZY

těsto: 4 vejce (sníh), 8 pl studené vody, 150 g krupicového cukru, 100 mletých ořechů( mandlí), 200 g pohohrubé mouky, 1 prášek do pečiva Všechno vyšleháme do krásného jemného těsta a dáme upéct na 170-180 °C na 30 - 45 minut (podle trouby). krém: 200 ml mléka, 30 g hladké mouky, 5 žloutků vymícháme na kaši, necháme vychladnout. Utřeme 200 g másla, 100 g krupicového cukru do pěny a poté přidáme do uvařené kaše. Natřeme na korpus. Z 5 bílků, 15 ...

číst dále...

ZAPEČENÁ ZELENINA S BEŠAMELEM

                            5 brambor 1 ks menšího květáku 1 ks brokolice, čínské zelí 1 mrkev, 1 cuketa 1 cibule, 1/2 lžičky kurkumy hrst čerstvé petrželky lžíce čerstvého tymiánu lžíce čerstvého rozmarýnu 2 stroužky česneku máslo na vymazání plechu sýr na nastrouhání   bešamel:máslo, hladká mouka, vývar, mléko, sůl, pepř   Brambory oloupeme, nakrájíme na na kousky, mrkev také, cuketu na menší kousky, květák na růžičky, brokolici ...

číst dále...

POMERANČOVÝ DORTÍK

V míse ušleháme 4 žloutky se dvěma lžícemi čerstvě nastrouhané pomerančové kůry a 50 g třtinového cukru do husté pěny, vmícháme 80 g dětské krupičky a 1/8 l čerstvě vylisované pomerančové šťávy. Necháme 15 minut odstát a ušleháme tuhý sníh ze 4 bílků. Sníh navrstvíme na žloutkový krém, posypeme 100 g hladké mouky a metlou pomalu smícháme. Stěny malé dortové formy vymažeme máslem, na dno dáme kolo z pečicího papíru a navrstvíme těsto. Pečeme asi 25 ...

číst dále...

SALÁT Z VAŘENÝCH KRUP

Výborný sytý obědový salát. Málokdo z nás si uvědomuje, jak jsou ječné kroupy zdravá a dokonce léčivá potravina. Blahodárně působí mimo jiné na harmonizaci jaterní činnosti a tím pozitivně ovlivňují správnou funkci organismu jako celku. Ječmen patří mezi nejstarší používané obiloviny a byl hlavní složkou jídelníčku římských gladiátorů :)200 g ječných krup propláchneme v  cedníku, namočíme na hodinu do studené vody a uvaříme s trochou soli doměkka. ...

číst dále...